Hielpijn of klachten van voet of onderbeen.

Lees hier meer over wat u kunt doen.

Klachten van de voet, enkel of achillespees is een veel voorkomende klacht.
Vooral na de zomer waarin veel mensen op teenslippers en blote voeten hebben gelopen
kan dit nogal eens de klachten veroorzaken of verergeren.
De voet krijgt dan alle ruimte, maar ook de steun van de schoen, de hoogte van de hak die
wegvalt geeft aanleiding tot het ontwikkelen van klachten.
Er treedt een verlenging op van de achillespees, de voetspieren moeten harder gaan werken
en het voetbed is niet gewend aan de verhoogde druk onder de voet.
Natuurlijk past de gezonde voet zich snel aan, maar als men al klachten of een ongeoefende
voet heeft, kunnen overbelastingsklachten zomaar ontstaan.
Met fysiotherapie, manuele therapie, tapen en een ondersteunende zool kunnen we de klachten
verhelpen. Hierbij is er voor de patient een actieve rol weggelegd zoals het doen wan
bewegings-, kracht en rekoefeningen.
Heeft u klachten maak hier een afspraak voor een onderzoek en advies.

Last van stijve spieren, gewrichten en vermoeidheid?

Zo aan het einde van de winter kunnen klachten van het bewegingsapparaat, waaronder spierpijn, gewrichtspijn, stijfheid en vermoeidheid meer aanwezig zijn dan in de zomer. Heeft u daar ook last van? Denk dan eens aan een vitamine D3 tekort.

In de coronacrisis werden veel mensen zich bewust van gezond leven, meer bewegen en goede voeding. Maar weet u dat bijna 60 procent van de Nederlanders in de winter een vitamine D3 tekort heeft1. Zeker als u geen vis of vetarm eet, weinig buitenkomt of een donkere huid heeft.

Toch is de informatieverstrekking in Nederland beperkt en handelt men pas als er serieuze klachten zijn. Ondanks dat vitamine D3 een goedkoop supplement wordt het nauwelijks preventief geadviseerd.

De wetenschap staat gelukkig niet stil. In een studie over patiënten met artrose vond ik een opmerkelijke constatering over de vitamine D3 status in het bloed. Bij deze groep mensen werd de vitamine D3 spiegel in het bloed bepaald. 81% bleek een matig tot ernstig tekort aan vitamine D3 te hebben van onder de 50 nmol/l.2 Anderen schrijven dat een vitamine d3 tekort een risicofactor kan zijn voor auto-immuunziekten zoals diabetes 1 en 2, meerdere vormen van kanker, botontkalking3. Aangeraden wordt om de spiegel het hele jaar door boven de 50nm/ml maar liever boven de 75 nmol/l4 te houden.

Mocht u na het lezen aan een tekort denken. Laat een bloedonderzoek doen bij uw huisarts en ga hiermee aan de slag. Voorkomen van klachten is beter dan genezen. En deze oplossing is simpel en goedkoop.

  1. Boonman-de Winter l.J.M., Albersen A., Mohrmann K. et al. https://www.ntvg.nl/artikelen/hoge-prevalentie-van-vitamine-d-deficientie-zuidwest-nederland. Ned. Tijdstr. Geneesk., (2015) 159: A8167, 1-6
  2. Goula T., Kouskoukis A., Drosos G. et al. Vitamin D status in patients with knee or hip osteoarthritis in a Mediterranean country. J Orthopaed Traumatol (2015) 16:35–39
  3. Grant W.B. Epidemiology of disease risks in relation to vitamin d insufficiency. Progress in Biophysics and Molecular Biology 92 (2006) 65-79.
  4. Holick, M.F. Ph.D., M.D. Vitamin D status: Measurement, interpretation and clinical application. Ann Epidemiol. (2009) February ; 19(2): 73–78.

Help, mijn kind heeft hoofdpijn!

Hoofdpijn, toch wel een veel voorkomende klacht treft ook kinderen op soms jonge leeftijd. Heeft het kind naast hoofdpijn ook koorts, verhoging of andere klachten die bij een infectie passen dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam. Ook bij hoofdpijn na een ongeval met misselijkheid of bewustzijnsverlies is het aan te raden om een arts te laten checken. Houden de klachten aan en is er geen sprake van een duidelijke medische oorzaak. Misschien is kindermanuele therapie een optie voor behandeling. Hoofdpijn vanuit de nek, rug of kaakgewricht kan goed worden behandeld met manuele therapie.

En natuurlijk geldt dit advies ook voor ouders die zelf met hoofdpijnklachten kampen. Klik hier voor meer informatie en blijf niet langer rondlopen met hoofdpijn.

Babyboom

Op dit moment lijkt er ondanks de Coronacrisis sprake van een ware babyboom. Helaas gaat de bevalling niet altijd vlekkeloos. Door een snelle of traumatische bevalling kan er sprake zijn van een Hoog Cervicale Functie Stoornis (HCFS). In het verleden ook wel het KISS syndroom genoemd.

Baby’s zijn dan vaak onrustig, gestresst en overstrekken veel. Soms laten ze een voorkeurshouding zien en drinken of slapen slecht. Manuele Therapie geeft bij deze kinderen vaak goede resultaten. Slapen en drinken verbeterd dan snel.