Watson hoofdpijn® Methode

Hoofdpijnen kunnen mensen flink raken in hun dagelijks leven. Zeker als deze hoofdpijn dagelijks of wekelijks terugkeren. De hoofdpijn kan vaak vanzelf weer overgaan. Helaas is rust en pijnstilling niet altijd de oplossing.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een ziekte, ontsteking, ongeval of tumor. Men probeert dan de oorzaak te verhelpen. Bij migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn weet men nog niet precies de oorzaak van de hoofdpijn en verklaard men dit door spanning en stress, hormoonschommelingen of intolerantie voor voedingsmiddelen.

Onderzoek wijst uit dat bij hoofdpijn met onbekende oorzaak de bron vaak een overgevoelige hersenstam is. Men reageert dan overgevoelig op een normale prikkel. Medicijnen zoals pijnstillers en triptanen geven dan vermindering van de hoofdpijn maar het effect is vaak kortdurend. Met Watson headache® Approach proberen we de hersenstam langdurig minder gevoelig te maken om zo de pijn te verlichten.

De nek: oorzaak van hoofdpijn en migraine?

Dean Watson is een Australische hoofdpijnspecialist en werkzaam in een hoofdpijnkliniek. Hij heeft in tegenstelling tot wat de meeste deskundigen denken, aangetoond dat juist stoornissen in de nek in vele gevallen de hoofdpijn veroorzaakt. Hij doet al sinds 1991 onderzoek naar en behandeld met succes hoofdpijnklachten met de door hem ontwikkelde methode.

In zijn onderzoek toonde hij aan dat er een relatie is tussen vele vormen van hoofdpijnklachten en stoornissen van de bovenste drie nekwervels. Zijn behandelmethode verklaart dat er ten gevolge van stijfheid in de hoge nek hoofdpijn kan ontstaan. Deze stoornis hoog in de nek prikkelt constant via zenuwbanen een zenuwkern in de hersenstam. Dit kan leiden tot overgevoeligheid van deze zenuwkern. Ook andere normale prikkels elders uit het hoofd die via zenuwbanen in contact staan met deze zenuwkern kunnen nu hoofdpijn uitlokken. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen, stress, hormoonschommelingen en fel licht de hoofdpijn uitlokken. De oorzaak ligt niet aan de prikkels maar aan de overgevoeligheid van de zenuwkern. ontstaan door de voortdurende nekstoornis die, soms al jaren, kan bestaan.

Veel mensen met hoofdpijnklachten weten niet dat zij een stoornis in de nek hebben. Deze kan langzaam zijn ontstaan en hoeft niet altijd veel pijn of hinder te veroorzaken. Oorzaken voor het ontstaan van deze stoornissen kunnen bijvoorbeeld zijn een foutieve houding van de nek of door een ongeval.

Onderzoek en therapie

Bij het interview vindt een inventarisatie van uw hoofdpijnklachten plaats en kijkt men wat de verschillende oorzaken van de hoofdpijn kunnen zijn. Aansluitend volgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij onderzoekt de therapeut de bovenste drie nekwervels met druktechnieken van de duim om zo de hoofdpijn te provoceren. Indien de hoofdpijn vermindert bij aanhoudende druk is aangetoond dat de hoofdpijn tenminste een medeoorzaak heeft in de nek. Deze technieken gebruikt men ook voor de therapie met als doel de overgevoeligheid van de hersenstam te verminderen. Bij een stijve nek mobiliseert de therapeut ook de nek met verschillende manuele therapie technieken zonder te manipuleren (kraken).

Behandeling van de hoge nekwervels volgens de Watson headache® Approach heeft wetenschappelijk aangetoond dat het een verminderen van de overgevoeligheid de oorzaak van uw hoofdpijn/migraine aanpakt. Behandelduur is gemiddeld 6 behandelingen.