Last van stijve spieren, gewrichten en vermoeidheid?

Zo aan het einde van de winter kunnen klachten van het bewegingsapparaat, waaronder spierpijn, gewrichtspijn, stijfheid en vermoeidheid meer aanwezig zijn dan in de zomer. Heeft u daar ook last van? Denk dan eens aan een vitamine D3 tekort.

In de coronacrisis werden veel mensen zich bewust van gezond leven, meer bewegen en goede voeding. Maar weet u dat bijna 60 procent van de Nederlanders in de winter een vitamine D3 tekort heeft1. Zeker als u geen vis of vetarm eet, weinig buitenkomt of een donkere huid heeft.

Toch is de informatieverstrekking in Nederland beperkt en handelt men pas als er serieuze klachten zijn. Ondanks dat vitamine D3 een goedkoop supplement wordt het nauwelijks preventief geadviseerd.

De wetenschap staat gelukkig niet stil. In een studie over patiënten met artrose vond ik een opmerkelijke constatering over de vitamine D3 status in het bloed. Bij deze groep mensen werd de vitamine D3 spiegel in het bloed bepaald. 81% bleek een matig tot ernstig tekort aan vitamine D3 te hebben van onder de 50 nmol/l.2 Anderen schrijven dat een vitamine d3 tekort een risicofactor kan zijn voor auto-immuunziekten zoals diabetes 1 en 2, meerdere vormen van kanker, botontkalking3. Aangeraden wordt om de spiegel het hele jaar door boven de 50nm/ml maar liever boven de 75 nmol/l4 te houden.

Mocht u na het lezen aan een tekort denken. Laat een bloedonderzoek doen bij uw huisarts en ga hiermee aan de slag. Voorkomen van klachten is beter dan genezen. En deze oplossing is simpel en goedkoop.

  1. Boonman-de Winter l.J.M., Albersen A., Mohrmann K. et al. https://www.ntvg.nl/artikelen/hoge-prevalentie-van-vitamine-d-deficientie-zuidwest-nederland. Ned. Tijdstr. Geneesk., (2015) 159: A8167, 1-6
  2. Goula T., Kouskoukis A., Drosos G. et al. Vitamin D status in patients with knee or hip osteoarthritis in a Mediterranean country. J Orthopaed Traumatol (2015) 16:35–39
  3. Grant W.B. Epidemiology of disease risks in relation to vitamin d insufficiency. Progress in Biophysics and Molecular Biology 92 (2006) 65-79.
  4. Holick, M.F. Ph.D., M.D. Vitamin D status: Measurement, interpretation and clinical application. Ann Epidemiol. (2009) February ; 19(2): 73–78.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *